BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

marți, 10 noiembrie 2009

Cine esti?

Buna intrebare. Ne place sa vorbim, sa simtim, sa privim. Sa spunem "stiu cine e cutare". Dar daca suntem intrebati de un cunoscut "dar tu cine esti?" vom raspunde fara ezitare si fara a ne gandi prea mult la vreo semnificatie ascunsa: "pai... eu sunt eu!". Dar stim noi cante implica acest 'eu' ? Ne gandim vreodata la asta serios? Poate doar in adolescenta, cand fiecare moment cere o intrbare. Dar apoi devenim prea ocupati sa ne mai punem intrebari. Luam totul asa cum este.
Ei bine, 'eu' nu sunt o singura persoana. Nu. 'Eu' sunt o multime de oameni, ca bucatile unui puzzle. 'Eu' sunt tu, care citesti asta acum. 'Eu' sunt parintii mei si vecina de la etajul 4. 'Eu' sunt toti oamenii cu care am vorbit vreodata, care mi-au adresat un cuvant, care mi-au transmis ceva. Toti oamenii cu care mi s-a intalnit privirea pe strada. Sunt cate o picatura din fiecare. Atunci cand ma imprietenesc cu cineva, inseamna ca o parte din piesele puzzle-ului 'eu' o alcatuiesc si pe cealalta persoana. Poate va intrebati "dar daca sunteti din capete opuse ale lumii?". E simplu. Am zis mai sus ca si cei care ne-au transmis ceva sunt la fel ca restul, parte din 'eu'. Asta inseamna ca o melodie, un actor, o carte, chiar si un articol din ziar care au transmis ceva conteaza. Fiindca toate astea au fost facute de cineva. Uite asa ne leaga si pe noi. Lumea e ca o plasa de prins peste. Toate ochiurile sunt legate intre ele, iar uneori ceva se prinde in ea. Nu ne putem inlocui unul pe celalalt fiindca fiecare are pozitia lui.
Exista (din pacate) si persoane care refuza sa inteleaga ca nu se pot inlocui pe sine, asa ca incearca sa fie altcineva. Gasesc un model suficient de bun si incep sa copieze totul, ceea ce e trist. Cand ajung la un nivel de copiere suficient de inalt asteptarilor lor, apar in lume. La inceput toata lumea ii inconjoara, acci sunt ai naibii de interesanti. Acesti oameni sunt exact ca un CD pe care ai inregistrat albumul unei formatii downladat de ep internet. La inceput il tii la loc de cinste, il asculti si il pretuiesti, caci contine melodiile tale preferate. Dar intr-o zi, faci rost de original. Mult mai valoros si mai aspectuos decat copia, pe care o arunci intr-un sertar sa se umple de praf. Desigur, e posibil sa nu faci niciodata rost de original si sa nu stii daca e mai bun sau nu, dar dupa o vreme, incepi sa te intrebi si sa iti doresti sa il ai. Si pana la urma, copia tot uitata ramane. Asa, mica noastra copie starneste valuri de interes si curiozitate, dar lumea o lasa balta dupa un timp. copia ramane fara prieteni, si, fiindca deja nu mai stie cine e in realitate, gaseste alt model, si o ia de la zero. Uneori copia nu se opreste niciodata, ca ci devine dependenta de falsitate. Alteori se trezeste la realitate, dar de obicei este prea tarziu. Mesajul e simplu. Nu fii si tu o copie. :)
Cred ca am raspuns destul de bine la intrebare. Poate nu a fost foarte la obiect, dar cum 'eu' nu sutn o singura persoana, fiecare parta a avut ceva de spus. ^-^

0 comentarii: